Mi a kontaktlencse görbülete?

kontaktlencse görbülete

A kontaktlencsét - attól eltekintve, hogy látásproblémát korrigál - megfelelően szükséges a szemre helyezni ahhoz, hogy kényelmes legyen, és a könnyfilm szabad cseréjét is biztosíthassa a lencse alatt. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, szakember állapítja meg a lencse bázisgörbületét. A bázisgörbület jele BC - ezen paraméter értéke jellemzi a lencse optikai gerinchálózatát, így a lencse görbületének is nevezzük.

A kontaktlencse egy gömb része, melynek görbülete a sugarától függ. A nagyobb sugár laposabb felszínt eredményez, a kisebb pedig domborúbbat.

Átlagosan a szaruhártya görbületének a sugara körülbelül 7,8 mm, bár ez az érték személyenként eltérő lehet, így fontos, hogy személyre szabottan határozzák meg a méretét. Ahhoz, hogy előre meghatározzuk a kontaktlencse bázisgörbületét, hozzá kell adni a lencse gyártója által ajánlott megfelelő értéket (általában 0,5 és 1,0 mm közötti érték) a szaruhártya keratometrival mért görbületéhez. Ezt egy képzett szakember végzi - szemész szakorvos vagy optometrista.

 

A kontaktlencse megfelelő kiválasztását befolyásoló tényezők

 

A bázisgörbület nem az egyetlen paraméter, ami meghatározza a megfelelő kontaktlencsét. Az átmérő (DIA), a szerkezet és az anyag, amelyből készül a lencse szintén nagyon fontos tényezők. Ebből kifolyólag, hogy ha lencsét akar viselni - a helytelen lencse kiválasztásának veszélye nélkül -, keressen fel egy szakembert (egy szemészt vagy egy optometristát), hiszen egyedül ők tudják megállapítani, hogy egy adott kontaktlencse megfelelő-e a számunkra, és biztosítja-e az alábbiakat:

 
  • a szaruhártya teljes befedettsége előre nézés és minden irányba nézés esetén, hogy elkerüljük a szaruhártya szabad részeinek kiszáradását,
  • a szaruhártya közepén történő elhelyezkedése függetlenül attól, hogy merre nézünk,
  • megfelelő mozgás a könny cseréjéhez, így az anyagcseréből származó szennyeződések a szaruhártya felületéről eltávolíthatók,
  • megfelelő tapadás a szaruhártyához és a kötőhártyához, így a kötőhártya véredényeit nem nyomja a lencse. A kötőhártya vérereinek elnyomása a könny stagnálásához vezet, és a szaruhártyaszél nem jut oxigénhez,
  • magas komfortérzet és megfelelő látás.
 

Kontaktlencse-választék a bázisgörbület alapján

 

Az emberi szem leggyakoribb bázisgörbülete 8,6 - ebből kifolyólag ebből az értékből találunk a legtöbb fajta kontaktlencsét. Alább bemutatjuk a kontaktlencséket bázisgörbületük alapján:

Bázisgörbület (BC) A legnépszerűbb kontaktlencsék
8.3 PureVision, ACUVUE® 2
8.4 Soflens 38, ACUVUE® OASYS, Air Optix Night&Day Aqua
8.5 Dailies Total 1, 1-DAY ACUVUE® MOIST, ACUVUE® OASYS 1-Day
8.6 Air Optix Aqua, Soflens 59, Biofinity Energys, PureVision, Air Optix Night&Day Aqua
8.7 Soflens 38, Dailies AquaComfort Plus, Proclear 1 Day, Biofinity Toric
8.8 ACUVUE® OASYS, Dailies AquaComfort Plus Toric
9.0 Soflens 38, 1-DAY ACUVUE® MOIST, ACUVUE® OASYS 1-Day
 

A cikk készítése:

 

A cikk tudományos kiadványok alapján készült, és az Útmutató a kontaktlencsét viselők számára témakör része. Tekintse meg további cikkeinket is az útmutatóban, és tudjon meg többet a kontaktlencsékről! Bátran vegye fel a kapcsolatot az optometrista csapatunkkal bármilyen kérdés esetén! A cikkben található problémákkal kapcsolatban, különösen a látási problémákkal kapcsolatban, ajánlott szakember felkeresése!

Készítette az Optilen.hu optometrista csapata

Forrás:

Ossza :