Hogyan tisztítsuk a kontaktlencsét?

hogyan tisztítsuk a kontaktlencsét

A leggyakrabban vásárolt lencsék azok, amelyeknek hosszabb a viselési idejük, mint például a kéthetes és a havi lencsék. Ahhoz, hogy teljesen biztonságos legyen a használatuk, a kontaktlencse kivételét követően alaposan meg kell tisztítani és fertőtleníteni. Ezáltal eltávolítjuk a felszínen felhalmozódott fehérjéket, zsírokat és kalciumot, amelyek a könnyfilmben találhatók, és diszkomfort érzetet vagy fertőzést okozhatnak. A speciális, multifunkcionális lencseápoló folyadékok alkalmasak a lágy lencsék tisztítására és tárolására.

 

A kontaktlencse tisztítása lépésről lépésre:

 
  • helyezzük a lencsét a tenyerünkbe, és csepegtessünk rá ápoló folyadékot, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a lencse mindkét oldalát 10-20 másodpercig,
  • öblítsük át a lencsét folyadékkal, majd helyezzük egy tiszta ápoló folyadékkal feltöltött tárolóba - a folyadék teljesen lepje el a lencsét.

A tárolót is szükséges minden nap átöblíteni tiszta ápoló folyadékkal, majd hagyjuk nyitva száradásig. Továbbá ajánlott hetente egyszer ápoló folyadékba áztatott fültisztítóval áttisztítani.

 

Hogyan tisztítsuk a lencsét biztonságosan?

 
  • Minden olyan tevékenység előtt, amely magába foglalja a szemmel illetve a kontaktlencsével történő érintkezést, szükséges alaposan kezet mosni, lehetőleg enyhe szappanos vízzel. Ezután vízzel lemossuk, majd olyan törölközővel töröljük meg, ami nem hagy pollent a kezünkön.
  • ne használjunk másfajta folyadékot tisztításra, tárolásra, mint például víz vagy sóoldat - kizárólag a lencseápoló folyadékokat - más folyadékok nem sterilek, és nem fertőtlenítenek.
  • ne hígítsuk fel a folyadékot, és ne használjuk egynél többször,
  • a lencsét a gyártó által ajánlott folyadékban tároljuk,
  • a tárolót lehetőleg havonta cseréljük, de legkésőbb 3 havonta.
 

A lencsék mechanikai tisztításának előnyei

 

Tudományos kutatások során kimutatták, hogy a lencsék dörzsölése és átöblítése során a lencse felületén található baktériumok 95%-a eltávolítható, és jelentősen növeli a tisztítási folyamatok hatékonyságát. Ezen lépés kihagyása a viselési komfortra negatívan hat, és növeli a fertőzések kockázatát. Habár néhány folyadék leírásában megtalálható, hogy nem igényel dörzsölést (például a No Rub formula a Zero Seven Refreshing folyadék esetén), ajánlott a mechanikai tisztítás is. Nyilvánvaló, hogy a mechanikai tisztítás során sokkal tisztább lesz a kontaktlencse, mint kizárólag áztatás során.

 

A cikk készítése:

 

A cikk tudományos kiadványok alapján készült, és az Útmutató a kontaktlencsét viselők számára témakör része. Tekintse meg további cikkeinket is az útmutatóban, és tudjon meg többet a kontaktlencsékről! Bátran vegye fel a kapcsolatot az optometrista csapatunkkal bármilyen kérdés esetén! A cikkben található problémákkal kapcsolatban, különösen a látási problémákkal kapcsolatban, ajánlott szakember felkeresése!

Készítette az Optilen.hu optometrista csapata

Forrás:

Ossza :