Hogyan helyezzük be a lencsét először?

a lencse behelyezése

Az első alkalommal egy szakember felügyeletével ajánlott a lencsét behelyezni, aki segít abban, hogyan is csináljuk. Így egyszerűbb megtanulni, hiszen a szakorvos látja a páciens mozdulatait, és korrigálhatja azokat a hibákat, amelyek megnehezítik a lencse behelyezését. Ugyanezen szakember is behelyezheti a lencsét a páciens szemébe. A szükséges alkalmazkodási idő után a szakorvos megfigyeli az alábbiakat:

  • pontos látás,
  • a lencse megfelelően, középen helyezkedik el, és lefedi a szaruhártya szélét,
  • mozgékonyság pislogás közben,
  • mozgékonyság különböző irányokba nézés során,
  • kényelem a viselés során.

Amennyiben a szakorvos véleménye szerint a lencse megfelelő, megtanítja a páciens számára, hogyan helyezze be a lencsét, és hogyan távolítsa azt el. Ezáltal a páciens megtapasztalhatja, milyen jó és kényelmes a kontaktlencse viselése, így bátorítva őt arra, hogy megtanulja a helyes és biztonságos használatát.

 

Hogyan készüljünk elő a kontaktlencse behelyezésére?

 

Minden olyan tevékenység előtt, amely magába foglalja a szemmel illetve a kontaktlencsével történő érintkezést, szükséges alaposan kezet mosni, lehetőleg enyhe szappanos vízzel. Ezután vízzel lemossuk, majd olyan törölközővel töröljük meg, ami nem hagy pollent a kezünkön.

Mielőtt a lencsét behelyeznénk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a megfelelő oldalát helyezzük a szembe, valamint arról, hogy nem piszkos, és nem sérült. Ehhez helyezzük a lencsét a mutatóujjra, és nézzük meg alaposan. Ha a szélek fodrosak, csavarodottak, és inkább egy tányérra hasonlítanak, mintsem egy tálra, akkor a lencse ki van fordítva. Amikor már megbizonyosodtunk arról, hogy a lencse nincs kifordítva, nem sérült vagy szennyezett, aggodalom nélkül behelyezhetjük a szembe.

 

A lencse behelyezése lépésről lépésre

 

A lencse behelyezését ajánlatos a jobb szemmel kezdeni, különösen akkor, ha a két szem látási problémája eltérő, így elkerülhetjük a lencsék összecserélését. A lencsét helyezzük a mutatóujjunkra (legyen száraz az ujjunk, másképp a lencse rajta maradhat), a középső ujjunkkal finoman húzzuk le az alsó szemhéjat. A másik kezünk mutató- vagy középső ujjával húzzuk fel a felső szemhéjat, és a lencsét helyezzük a szem szaruhártyájára.

Amikor a lencsét behelyeztük, finoman engedjük a szemhéjakat, és pislogjunk. A másik lencsét is hasonlóképpen helyezzük be. Ha a lencse nem irritálja a szemet, és tisztán látunk vele, akkor mindent helyesen csináltunk. Ha a lencse kényelmetlen, távolítsuk el, és öblítsük át ápolófolyadékkal, majd helyezzük be ismét.

A lencse jellemzően a szem közepére pozicionálja saját magát. Egyéb esetekben csukja be a szemét, és finoman masszírozza a lencsét a helyére a csukott szemhéjon keresztül. Másik módja a lencse pozicionálásának: nyitott szemnél finoman húzzuk szét a két szemhéjat, így a lencse a helyére kerülhet.

A lencse behelyezésének fentebb leírt módja a leggyakrabban használt, de nem az egyetlen. A szakorvos másikat is javasolhat, amely bizonyos esetekben hatékonyabb lehet.

 

A cikk készítése:

 

A cikk tudományos kiadványok alapján készült, és az Útmutató a kontaktlencsét viselők számára témakör része. Tekintse meg további cikkeinket is az útmutatóban, és tudjon meg többet a kontaktlencsékről! Bátran vegye fel a kapcsolatot az optometrista csapatunkkal bármilyen kérdés esetén! A cikkben található problémákkal kapcsolatban, különösen a látási problémákkal kapcsolatban, ajánlott szakember felkeresése!

Készítette az Optilen.hu optometrista csapata

Forrás:

Ossza :