Asztigmatizmus - Hogyan történik a kivizsgálás?

asztigmatizmus - tórikus kontaktlencsék

Az asztigmatizmus gyakran félelemmel tölti el azokat az embereket, akik először hallanak róla. Ezért sokan megkönnyebbülnek, amikor megtudják, hogy valójában egy olyan látásproblémáról van szó, amely homályos látást okoz távolra és közelre is.

Tartalomjegyzék

  1. Mi az asztigmatizmus?
  2. Az asztigmatizmus fajtái
  3. Az asztigmatizmus tünetei
  4. Hogyan állapíthatod meg az asztigmatizmust?
  5. A legnépszerűbb tórikus lencsék az alábbiak
 

Mi az asztigmatizmus?

 

Az asztigmiás szem optikai rendszere nem képes a retinán pontosan leképezni a fénysugarakat. A fény átmegy a szaruhártyán, az elülső kamrán, a lencsén, az üvegtesten, és ezután a retinához érkezik, amely a képet elektromos impulzusokká alakítja, és továbbítja azokat az agy látóközpontjába, ahol megtörténik a jelek feldolgozása.

Asztigmatizmus esetén a szaruhártya vagy (ritkább esetben) a lencse nem tökéletesen kerek. Jobban hasonlít egy rögbilabdára, ami azt jelenti, hogy a fénysugarak nem tudnak egyenletesen lebomlani, és a retina által képzett kép életlen.

Az asztigmatizmus, más néven ügyetlenség, a párhuzamos fénysugarakat két különböző pontra fókuszálja (fókuszpont / fókuszszakasz), a retina elé vagy mögé. A fő szakasz a legmagasabb és a legalacsonyabb optikai teljesítményű szakasz.

 

Az asztigmatizmus fajtái

 

A asztigmatizmus leggyakrabban előforduló fajtája, amikor a legmagasabb és legalacsonyabb optikai teljesítményű szakaszok derékszöget zárnak be. Az asztigmatizmus mértéke a két fő szakasz között lévő törés mértékének különbségétől függ. A rendellenes asztigmatizmus ritka, és gyakran sérülés vagy szaruhártya betegség esetén áll fenn.

A szaruhártya általában meredekebb a függőleges szakaszon (ami nagyobb fénytörést okoz), mint a vízszintes szakaszon. Ez a jelenség az egyszerű asztigmatizmus, vagy más néven szabályszerű asztigmatizmus (a mínusz cylinder tengelye majdnem 0, vagy 0)

Amikor a szaruhártya a vízszintes szakaszon meredekebb, akkor fordított asztigmatizmussal van dolgunk, vagy más néven ellentétes asztigmatizmussal (a mínuszos cylinder tengelye közelít a 90 fokhoz, vagy pontosan 90 fok). Ferde asztigmatizmus esetén a két fő szakasz több, mint 20-30 fokkal is eltérhet a 90, illetve 180 fokoktól - a tengely 30-70 és 110-150 között van.

A két fókuszvonal retinához való helyzetétől függően az asztigmatizmust az alábbi csoportokra bonthatjuk:

   

Az asztigmatizmus tünetei:

 
  • homályos látás közelre és távolra,
  • a függőleges vonalak tisztábbnak tűnnek, mint a vízszintes vonalak, vagy fordítva,
  • hunyorgás az élesebb látás érdekében,
  • a szem erőltetése, könnyező szemek,
  • fejfájás.
 

Hogyan állapíthatod meg az asztigmatizmust?

 

Itt egy gyors teszt az asztigmatizmus felismeréséhez. Takard le az egyik szemed, és nézd meg az összes vonalat!

Az asztigmia nélküli szem minden vonalat tisztán lát, ugyanolyan távolságra egymástól, ugyanolyan vastagnak. Ha néhány vonal vastagabbnak vagy vékonyabbnak tűnik, mint a többi, és némelyik távolabbinak tűnik a másiktól, lehetséges az asztigmia jelenléte.

Az asztigmatizmus nem betegség, így könnyen javítható szemüveggel (cylinderes lencsékkel), tórikus kontaktlencsékkel vagy fénytörést korrigáló műtéti beavatkozással. Gyakran az asztigmatizmus örökölt probléma.

 

A legnépszerűbb tórikus lencsék az alábbiak:

   

A cikk készítése:

 

A cikk tudományos kiadványok alapján készült, és az Útmutató a kontaktlencsét viselők számára témakör része. Tekintse meg további cikkeinket is az útmutatóban, és tudjon meg többet a kontaktlencsékről! Bátran vegye fel a kapcsolatot az optometrista csapatunkkal bármilyen kérdés esetén! A cikkben található problémákkal kapcsolatban, különösen a látási problémákkal kapcsolatban, ajánlott szakember felkeresése!

Készítette az Optilen.hu optometrista csapata

Forrás:

Ossza :