Milyen a megfelelő kontaktlencse sportoláshoz?

kontaktlencse sportoláshoz

Hazánkban is sokan aktívan töltik a szabadidejüket és előszeretettel próbálnak ki különféle sportágakat. Ha sportról van szó, akkor sok esetben nélkülözhetetlen a kontaktlencse használata. Összefoglalónkkal a megfelelő változat kiválasztásához szeretnénk segítséget nyújtani.

A kontaktlencse tökéletes látást biztosít sportolás közben

 

Nem véletlen, hogy a szemüvegek helyett a kontaktlencsék bizonyulnak népszerűbb választásnak a profi és az amatőr sportolók körében egyaránt. Edzés során a szemüveg használata egyáltalán nem tekinthető kényelmesnek és biztonságosnak, ugyanis korlátozza a látóteret, és az izzadás miatt könnyen lecsúszik az orról. Szóval sportoláshoz érdemes kontaktlencsét választani, hogy a tökéletes látás garantált legyen az edzés során. Továbbá azért is ajánlott a kontaktlencse mellett dönteni, mert sokkal nagyobb látóteret biztosít a sportolók számára, mint a dioptriás szemüveg. Ez főleg olyan sportágak esetében fontos, mint a futball, amelynél elengedhetetlen, hogy a teljes látótér rendelkezésre álljon. További előnye a kontaktlencséknek a szemüvegekkel szemben, hogy nem párásodnak be és nem hoznak létre tükröződést. Ráadásul egyes modellek a káros UV-sugarak ellen is védelmet nyújtanak (ACUVUE® lencsék vagy #bioview lencsék). Mindemellett biztonságosabbak, mint a szemüvegek, ugyanis az utóbbiak erős ütés hatására sérülést okozhatnak. Például, ha egy labda eltalálja a szemüveget, akkor a törött lencse darabjai akár a szemet is megsérthetik. A kontaktlencsék választéka rendkívül széles, szóval mindenki könnyen megtalálhatja azt a változatot, amely ideális számára. Az, hogy melyiket érdemes választani, függ többek között a sportágtól és a személyes preferenciáktól.

 

Milyen kontaktlencsét érdemes választani sportoláshoz?

 

A megfelelő kontaktlencse hozzájárul a jobb sportteljesítményhez, azonban nem mindegy, hogy melyik változatra esik a választás. A legtöbb fizikai tevékenységhez, például a futáshoz, a kerékpározáshoz és a labdajátékokhoz tökéletes választásnak bizonyulnak az egynapos lencsék. Azonban az extrém sportokhoz, például a hegymászáshoz, érdemes havi lencsét választani, amely esetében nincs szükség a mindennapos cserére. Ez azért is fontos az extrém sportok esetében, mert sokszor a körülmények nem teszik lehetővé a higiénikus napi cserét.

Az említettek mellett a kontaktlencse oxigénáteresztő-képességét is figyelembe kell venni a választás során. Ez a tulajdonság azért fontos, mert minél több oxigén jut át a lencsén, annál tovább viselhető és annál egészségesebb a szem számára. Ezt az értéket a Dk/t szám mutatja. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a kontaktlencse kiválasztását, mutatunk néhány változatot, amelyek ideálisak sportoláshoz. Mindegyik típus megfelel a legfontosabb követelményeknek, így biztonsággal viselhetőek.

 

A top három

 

Az első népszerű változat az ACUVUE® OASYS 1-Day. A Johnson & Johnson ezt a napi kontaktlencsét kifejezetten aktív életmódot folytatók számára készítette, hozzájárul a jobb sportteljesítményhez. Ezek a HydraLuxe technológiával készült szilikon-hidrogél lencsék garantálják az egésznapos kényelmet és a tökéletes látást. Megnövelt optikai zónával rendelkeznek és biztosítják, hogy a szem ne fáradjon el a nap végére sem. A hosszan tartó kényelmet a lencse magas oxigéntartalma és a kiemelkedő víztartalma biztosítja. Mivel a lencse nagyobb átmérővel rendelkezik, jobban illeszkedik a szem felszínére és a kivétele is egyszerű. Ez a típus azok számára is tökéletes választás, akik allergiával vagy érzékeny szemmel rendelkeznek.

A következő népszerű változat a megbízható Dailies Total 1®, amely az egyik legújabb napi lencse. A jelenleg piacon lévő egyik legnagyobb lencsegyártó cég, a Alcon gyártja. Szinte észrevehetetlenül illeszkedik a szemre, és a kivétele is egyszerű. Továbbá magas víztartalommal és oxigénáteresztő-képességgel rendelkezik. Ezek együttesen növelik a kényelmet és megakadályozzák a szem kiszáradását vagy kivörösödését. Továbbá biztosítják az éles és tiszta látást, valamint az egyedülálló komfortérzetet minden egyes nap. Az Dailies Total 1® magas minőséget képviselő lencséi tökéletes választásnak bizonyulnak az aktív életmódot élők számára is.

A harmadik népszerű változat a modern és kényelmes #bioview Daily napi lencse. Tökéletes választás a legérzékenyebb szemmel rendelkező felhasználók számára is. A már említett kontaktlencsékhez hasonlóan magas minőségű anyagból készül, tökéletes látást biztosít és kiemelkedően kényelmes. Egésznapos viselés során sem szárítja ki a szemet. Nagyon magas légáteresztő-képességgel rendelkezik, jelenleg ez az egyik legmagasabb értékkel rendelkező lencse a piacon. Folyamatosan friss érzést biztosít a szemnek és hidratál. Ráadásul UVA és UVB szűrőkkel is rendelkezik, így védelmet biztosít a napfény káros hatásai ellen. Rugalmas anyagból készül, amelynek köszönhetően elkerülhető a szakadása a behelyezés során. Az említett három kontaktlencse közül bármelyik megállja a helyét sportolás közben. A választás már csak a személyes preferenciákon múlik.

 

A cikk készítése:

 

A cikk tudományos kiadványok alapján készült, és az Útmutató a kontaktlencsét viselők számára témakör része. Tekintse meg további cikkeinket is az útmutatóban, és tudjon meg többet a kontaktlencsékről! Bátran vegye fel a kapcsolatot az optometrista csapatunkkal bármilyen kérdés esetén! A cikkben található problémákkal kapcsolatban, különösen a látási problémákkal kapcsolatban, ajánlott szakember felkeresése!

Készítette az Optilen.hu optometrista csapata

Forrás:

Ossza :