Napszemüvegek - Hogyan válasszunk?

milyen napszemüveget vegyek

Manapság mindenki viselhet a kedvenc keretéhez illő szemüveget, miközben védi szemét a naptól. A polarizált napszemüvegek tökéletesek azok számára, akik nem rendelkeznek látásproblémával. A többiek választhatnak a fényre sötétedő korrekciós szemüveg vagy a korrekciós szemüveghez rögzíthető napszemüveg-előtét (Clip-on) közül. Egy másik megoldás a napszemüveg és a korrekciós kontaktlencse kombinálása.

 

Tartalomjegyzék:

  1. Hogyan védhetjük meg szemünket az UV-sugárzástól?
  2. Polarizáció - Mi ez és miért fontos?
  3. Napszemüveg látáshiba esetén
  4. Hogyan működnek a fényre sötétedő lencsék?
  5. Mik azok a Clip-on szemüvegek?
  6. A napszemüveglencse színei
  7. Erős napfényes nyaralásra megy a hegyekbe? Válasszon magas UV-szűrős napszemüveget!
  8. Autót vezet? Vigyázzon néhány lencseszínnel!
  9. Arcforma és napszemüveg-forma
  10. Esetleg napszemüveg az árusstandról?
  11. Mire figyeljünk napszemüveg vásárlásakor?
 

Hogyan védhetjük meg szemünket az UV-sugárzástól?

 

A napfény ultraibolya sugárzást tartalmaz. Ez súlyos esetben bőrégést, végső soron szürkehályogot és szemrákot okozhat. Kiderült, hogy az egyik sugárzástípus (UVA) egész évben jelen van, még borús napokon is. Ez azt jelenti, hogy kinti tartózkodáskor minél gyakrabban kell olyan napszemüveget választanunk, amely UV-szűrővel és polarizációval rendelkezik.

 

Polarizáció - Mi ez és miért fontos?

 

A polarizáció a napszemüvegekben alkalmazott speciális technológia, amely lehetővé teszi a tisztább látást. Miért? Megszünteti a fény visszaverődését és a fényhasadást. A polarizált bevonat eltávolítja a felesleges tükröződést. Ennek eredményeként csak az egyenes, polarizált fény juthat át. A polarizációnak köszönhetően további védelmet kap, és nem kell hunyorognia, a színek pedig élénkebbek. Szeme könnyedén lát mindent, amit hagyományos szemüveggel esetleg nem látna. A polarizáció mindenkinek ajánlott, különösen hasznos sofőröknek, horgászoknak és sportolóknak: síelőknek, golfozóknak, valamint turistáknak.

 

Napszemüveg látáshiba esetén

 

Ki kell emelni, hogy mindenkinek védeni kell a szemét a naptól. A szűrővel ellátott napszemüveg tökéletes látás esetén megfelelő. Távollátóknak és rövidlátóknak más megoldásokra lesz szükség. Lehetőség van fényre sötétedő lencsével ellátott korrekciós szemüveget vásárolni. Számos lehetőség kínálkozik a "Clip-on" néven emlegetett szemüvegekkel is, amelyek korrekciós szemüvegekhez rögzíthető napszemüveg-előtéttel rendelkeznek.

 

Hogyan működnek a fényre sötétedő lencsék?

 

A fényre sötétedő lencsék olyan lencsékből készülnek, amelyek napfény hatására automatikusan sötétednek. Ez a típusú lencse elnyeli a káros UV-sugárzást és a látható fény egy részét. A helyzet azonban bonyolódik, ha autóvezetés közben használunk fényre sötétedő lencsét. Az autó szélvédője elnyeli a legtöbb UV-sugárzást, megakadályozva, hogy a szemüveg reagáljon a napra. Ilyen esetben jó megoldás lehet a Clip-on típusú szemüveg.

 

Mik azok a Clip-on szemüvegek?

 

A Clip-on olyan korrekciós szemüveg, amelyhez speciális napszemüveg-előtét rögzíthető. Ez az előtét a szemüveg elé kerül, a rögzítés pedig csupán néhány másodpercet vesz igénybe. Ez egy egyszerű és rendkívül praktikus megoldás minden szemüvegviselő számára. Az Optilen.hu webáruházban minden típusból széles választékban talál Clip-on szemüvegeket.

 

A napszemüveglencse színei

 

A szemüveg kinézete mellett figyeljen a különböző lencseszínek funkciójára is. Ha városban sétál, gyakorlatilag bármilyen színű lencse megfelelő lehet az Ön számára. Azonban vezetés közben, túrázás során vagy sportolásnál ügyeljen a megfelelő színárnyalat kiválasztására. Melyik a legideálisabb? A színekről bővebben olvashat a Napszemüveglencse színei című cikkünkben.

 

Erős napfényes nyaralásra megy a hegyekbe? Válasszon magas UV-szűrős napszemüveget!

 

Erős napsütés esetén fokozott szemvédelemre van szüksége. Ilyen körülmények esetén alkalmasak a szürke vagy barna árnyalatú lencsék. A szín azonban nem minden. A megfelelő védelmet a nap ellen az UV-szűrő biztosítja. Mindig megbízható forrásból vásároljon napszemüveget, hogy biztos lehessen benne, hogy szeme valóban megfelelő védelemben részesül. Erős napsütés esetén érdemes magasabb UV-szűrőt választani - 3-as vagy 4-es kategóriát.

 

Autót vezet? Vigyázzon néhány lencseszínnel!

 

Figyeljen arra, hogy vezetés közben mely lencseszíneket nem szabad használni. A színérzékelést befolyásoló lencsék egyike sem használható a forgalomban való részvételkor. Függetlenül attól, hogy autót vezet vagy biciklizik. Önnek a szürke és a barna lencseszín ajánlott. Ezzel szemben az UV-szűrő kategória 3-as vagy alacsonyabb lehet. (A 4-es kategória túlságosan besötétíti a képet, és veszélyforrás lehet vezetés közben.) A napsütéses időben a kormány mögötti megfelelő látáshoz a polarizáció a legjobb megoldás.

 

Arcforma és napszemüveg-forma

 

Ha kiválasztotta a megfelelő árnyalatot és az UV-szűrő erősségét, válasszon az arcformájához tökéletes keretet. Bár a napszemüvegeknek általában sötét lencséjük van, és jelentős részét fedik az arcnak, mégis alakjukban különböznek. Melyik lenne jó az Ön számára? Ugyanaz a szabály érvényes, mint a korrekciós szemüveg kiválasztásánál. Figyeljen az arcvonásaira, legyen az ovális, szögletes. Emellett vegye figyelembe a stílusát is. Ha jól érzi magát az erős színekben, keressen eredeti modelleket. Ha minden alkalomra szeretne napszemüveget használni, akkor a klasszikus modellek lesznek az Ön számára megfelelőek.

 

Esetleg napszemüveg az árusstandról?

 

Az árusstandról vagy szupermarketből vásárolt napszemüveg egyetlen előnye az alacsony ára. Azonban ez nem jár kéz a kézben a minőséggel, sőt, ellentmond neki. Az árusstandos napszemüvegek nem igazán tekinthetők napszemüvegnek. Torzítják a képet és a színérzékelést, nincs bennük szűrő, és az ultraibolya sugárzás beáramlásának blokkolása helyett még inkább beengedik azt. Ez azért történik, mert a sötét lencsék a pupillát automatikusan kitágítják, hogy több fényt engedjenek be. Ebben a pillanatban káros UV-sugárzás jut a szemünkbe, ami komoly betegségekhez, például szürkehályoghoz, makuladegenerációhoz vagy kötőhártya-gyulladáshoz vezethet.

 

Mire figyeljünk napszemüveg vásárlásakor?

 

Figyeljünk a napszemüveg alapanyagaira, a szűrő kategóriájára és arra, hogy hol fogjuk használni. Városba elegendő egy alacsonyabb UV-szűrős kategóriájú napszemüveg, viszont hegyi kiránduláshoz vagy tengerpartra, ahol a visszaverődő fénnyel is számolnunk kell, magasabb szűrőre lesz szükség. Általában minél sötétebb a lencse, annál magasabb a szűrő. A szűrő megnevezéseit számok formájában általában a szárak belső oldalán találjuk. Ezek 0-tól 4-ig terjedő számok, és a következőket jelölik:

  • 0 - a legalacsonyabb szűrő - fehér üveg, amely nem véd a nap ellen;
  • 1 - sárga lencsék borús időre;
  • 2 - lencsék közepes napsütéshez;
  • 3 - védelem a víztömeg feletti és a hegyekben előforduló erős napsütés ellen;
  • 4 - a szem nagyon magasban lévő napsütés (gleccserek) elleni védelmére szolgál.
 

Lásd a napszemüveget az UV-szűrőtől függően:

   

Érdemes arra is figyelni, hogy a szemüveg jelzi-e az UV-szűrő erősségét. Szemünket az UVA- és UVB-sugárzás károsítja, és ezektől kell megvédenünk. Ezt a védelmet az UV 400 szűrő nyújtja, amely 100%-ban elnyeli a napsugárzást.

 

A cikk készítése:

 

A cikk tudományos kiadványok alapján készült, és az Útmutató a kontaktlencsét viselők számára témakör része. Tekintse meg további cikkeinket is az útmutatóban, és tudjon meg többet a kontaktlencsékről! Bátran vegye fel a kapcsolatot az optometrista csapatunkkal bármilyen kérdés esetén! A cikkben található problémákkal kapcsolatban, különösen a látási problémákkal kapcsolatban, ajánlott szakember felkeresése!

Készítette az Optilen.hu optometrista csapata

Ossza :