Szeretne elkezdeni

kontaktlencsét hordani?

Keressen választ a kontaktlencsékkel kapcsolatos kérdéseire, fedezze fel előnyeiket, és válassza ki a megfelelő lencséket!

 1. Használhatok kontaktlencsét szemüveg helyett?
 2. Persze! A lencséket és a szemüvegeket felváltva is használhatja. Időnként azonban szükséges lehet szemüveg viselése. A megfelelő lencseteljesítmény megválasztását és a szemüveg lencsére való cseréjével kapcsolatos döntéseket azonban szakemberre kell bízni. A vizsgálat és a pácienssel folytatott beszélgetés alapján a szakember segít a megfelelő típusú kontaktlencse kiválasztásában.
 3. Hordhatok felváltva dioptriás szemüveget és kontaktlencsét?
 4. Természetesen! Mindkettő – a dioptriás szemüveg és a kontaktlencse is - jó módja annak, hogy javítsa a látás minőségét és élvezze a mindennapokat. Felváltva használhatja őket. Hogy melyik megoldást válasszuk, nemcsak a kényelem, hanem az egészségügyi tényezők is megszabják. Az optometriai konzultáció során kiderül, hogy van-e ellenjavallat a szemüveg vagy lencse használatára.
 5. Asztigmatizmussal diagnosztizáltak. Hordhatok kontaktlencsét?
 6. Igen. Manapság sokféle lencse létezik, amellyel az asztigmatizmussal diagnosztizáltak nagyon jó látáskorrekciós eredményeket érhetnek el. Elsősorban alakjukban különböznek a standard lencséktől – a tórikus lencsék nem gömb alakúak. Ennek az egyedi formának köszönhetően a tórikus lencsék jobban alkalmazkodnak a szaruhártya formájához, valamint a lencse különböző részein eltérő erővel bírhatnak, ami nagyon fontos ebben a látászavarban. Az ilyen lencsék általában puha szilikon-hidrogél anyagból készülnek.
 7. Közelre rosszabbul látok. Hordhatok kontaktlencsét?
 8. Természetesen! A presbyopia egyre több 40 év feletti embert érint. Ez a szem alkalmazkodóképességéért felelős izmok fokozatos gyengüléséből adódik. A szemlencse megduzzad, megkeményedik és elveszti természetes rugalmasságát. Ez a látás minőségének fokozatos romlásában nyilvánul meg - közelről és távolról egyaránt. A presbyopia korrekciójára tervezett kontaktlencséket progresszívnek vagy multifokálisnak is nevezik. Legjellemzőbb funkciójuk, hogy tiszta látást biztosítsanak közelre és távolra egyaránt – hogy a felhasználó minden hétköznapi helyzetben maximális kényelmet élvezhessen anélkül, hogy felváltva két szemüveget kellene viselnie: egyet a közeli, egy másikat a távoli korrekcióra.
 9. Hordhat-e kontaktlencsét egy gyermek?
 10. A kontaktlencséket már egészen fiatal kortól kezdve lehet viselni. Mielőtt azonban eldöntené, hogy gyermeke viselhet-e kontaktlencsét, érdemes megválaszolni a következő kérdéseket:

  Elég felelősségteljes a gyermek?

  Könnyen tanul?

  Rendszeresen teljesíti feladatait, és nem feledkezik meg róluk?

  Fáradtsága ellenére is képes lesz megfelelően felhelyezni és kivenni a kontaktlencséit?

  Követni fogja a lencsék viselésére és tisztán tartására vonatkozó utasításokat?

  A kérdésekre adott pozitív válasz azt sugallja, hogy a látásjavításnak ez a formája megfontolandó. A kontaktlencsék kiválasztása előtt azonban egy szakembernek szükséges eldöntenie a végső kérdést, hogy szemei alkalmasak-e a kontaktlencse viselése.